понеделник, 10 ноември 2014 г.

Кифлички със сирене с тесто в хлебопекарна

Необходими продукти за тестото:
- 300мл прясно мляко
- 20гр.  прясна мая
- 2ч.л.сол
- 1ч.л.мед
- 3-4с.л.олио
- 500г бяло брашно

Необходими продукти за плънката:
- 200гр. сирене (може 100гр. сирене и 100гр. кашкавал)
- 1 яйце + 1 яйце за намазване

- семена за поръсване  (сусам, мак, кимион, сминдух)

Начин на приготвяне:
1.  В контейнера се редят последователно прясното мляко, солта, меда, олиото и брашното. В брашното се прави кладенче и се натрошава прясната мая и хлебопекарната се включва на програма за месене на тесто.
2. Когато тестото е готово се разделя на 2 и се разточва на тънко. Всеки кръг се нарязва на 12 триъгълника.
3. Яйцето + 1 белтък се разбърква със сиренето/кашкавала и се слага по 1 чаена лъжичка. Завиват се кифлички и се редят в тава, като се оставят да се надигнат.
4. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват със семената, след което се слагат да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна. За да избегнете втасването може да ги сложите във фурната загрятя на 100 градуса и като се надигнат да увеличите градусите.
5. С втората част на тестото аз го разточих на голям правоъгълник и го намазах цялото с плънката, след което поръсих със сминдух и нарязах на охлювчета, които подредих в тава. За по-богат вкус намазах охлювчетата с яйце и ги поръсих с кимион.

Докато са топли, кифличките са най - вкусни!!! Да ви е сладко!


Оригинална рецепта

вторник, 7 октомври 2014 г.

Меки курабии с тиква



Версия за печат

Необходими продукти:
400-500 гр.  варена тиква
200 гр.  масло
250 гр.  захар
400 гр.  брашно
2 яйца
1/2 пак.  бакпулвер
1 к. л.  сода бикарбонат
1 пак.  ванилия
1 щипка сол
1 к. л.  джинджифил
1 к. к.  канела
За гарниране:
Бита сметана
Черен шоколад
Начин на приготвяне:
1. Сложете тиквата да се свари.
2. Разтопете маслото и го разбийте със захарта.
3. Добавете яйцата едно по едно.
4. Намачкайте с вилица тиквата,  както е топла и я добавете към сместа,  като това ще помогне ба захарта да се доразтопи.
5. Добавете сухите съставки и смесете всичко добре.
6. В зависимост от това колко големи искате да са курабиите загребвайте смес с чаена или супена лъжица от тестото и сложете в тава,  покрита с хартия за печене.
7. Печете курабиите за 12 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
8. Готовите курабии гарнирайте с разтопен шоколад и бита сметана по желание.

Оригинална рецепта: списание кулинарен журнал брой 20 / октомври 2013.

Пилешки дробчета/сърчица с лук

Необходими продукти:
- Пилешки дробчета/сърчица
- Лук
- Брашно
- Червен пипер
- Черен пипер
- сол
- олио

Начин на приготвяне:
1. Лука се нарязва на полумесеци и се запържва в малко олио до омекване.
2. Дробчетата/сърчицата се нарязват и се овалват в брашно и се добавят в тигана при лука.
3.  Когато дробчетата/сърчицата си сменят леко цвета (да побелеят), то се добавя червен и черен пипер, малко сол и всичко се прехвърля в тава.
4. Всичко се пече до готовност, като за дробчетата е добре да останат леко розови от вътре.

Забележка: Не се добавя никаква вода в ястието, нито при задушаване на лука, нито при печенето!

Оригинална рецепта


Кифлички с кашкавал и семена

Необходими продукти:


- 200 гр. кашкавал
- 200 гр. краве сирене
- 125 гр. разтопено масло
- 300 гр. кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л.сол
- 500 гр. брашно
- яйце за намазване
- семена за поръсване - ким, сусам, черен сусам, маково семе


Начин на приготвяне:

1. Кашкавалът и сиренето се настъргват на ситно.
2. Към тях се прибавя и киселото мляко, в което предварително е угасена содата.
3. Прибавят се маслото и солта. Сместа се разбърква добре и с брашното се замесва меко тесто.
4. Тестото се разделя на 6 топки, като всяка се разточва на тънък кръг и се нарязва на 16 триъгълника.
5. Всеки триъгълник се завива на кифличка.
6. Кифличките се нареждат в тава, покрита с хартия за печене и се намазват с разбито яйце.
7. Отгоре се поръсват с маково семе, сусам или ким.
8. Кифличките се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна до зачервяване.

Най-вкусни са докато са топли и са направо неустоими!!!

Оригинална рецепта

Тесто за пица в хлебопекарна

Напоследък каквото и тестено нещо да забърквам в хлебопекарната винаги търся първо в страничката на Ердинч за рецепта, защото винаги мерките са точни, а резултата много вкусен!
Ето и неговият вариант за Традиционно тесто за PIZZA.








































Салата с богат вкус с есенни зеленчуци

Навън е мрачно и дъждовно. Ясно е, че есента приближава и напомня за себе си. Колкото и да не ни се иска лятото си отива. В тези мрачни дни на човек му се иска да си е в къщи да си приготви нещо вкусно и топло за сгряване на душата - супа, а защо не и салата с ароматна дюлева ракия. В момента на пазара има голямо разнообразие на вкусни зеленчуци. Всеки пазарува, прави зимнина и се опитва да съхрани спомена за топлото лято в домашно приготвена зимнина.
Преди време приготвих една Есенна салата и сега искам да Ви предложа още една богата на вкус салата.
Когато видях рецептата на Бон Апети за "Салата от патладжани и домати с козе сирене" веднага от снимката разбрах, че тази салата ще е чудесна със всички обичани от мен зеленчуци и с този богат вкус. Направих няколко промени и смених малко технологията на приготвяне. Като видях нарязаните зеленчуци не можах да се сдържа и да не добавя от любувания ми за салати сос от нар, който е леко сладък и в същото време леко кисел. Оказа се идеална комбинация!

Необходими продукти:

- 2 патладжана
- 4 домата
- 5 червени чушки
- 2 моркова
- 1-2 скилидки чесън
- 100 г  сирене - овче, козе, краве
- магданоз
- 20 мл балсамов оцет или сос от нар
- 60 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Патладжаните се разрязват на две, поръсват се със сол и се оставят да си пуснат горчивия сок, след което се измиват и се нареждат в тава постлана с хартия за печене.
2. Чушките се почистват и се слагат също при патладжаните, като се пекат на около 200 градуса до готовност.
3. Готовите зеленчуци се слагат да се задушат, за да се обелят по-лесно.
4. В купа се нарязва моркова, магданоза и чесъна и всичко се разбърква добре. Добавят се изпечените патладжани и чушки, нарязани на ивички и обелените домати. Добавя се малко черен пипер, зехтина и соса от нар. 
5. Всичко се разбърква добре и се поднася с натрошено сирене отгоре.

Съвети: Хубаво е салатата да се охлади преди сервиране, като за целта след нарязване на всички зеленчуци без доматите да сложите салата в хладилника и преди сервиране да нарежете доматите и да я овкусите, за да не пусне сок.


Пица мъфин

Необходими продукти:
- 3/4 чаша брашно
- 3/4 ч.л. бакпулвер или 1/2 ч.л. сода за хляб
- 1 суп. л. подправки за пица - риган, чубрица, босилек
- 1 щипка сол (по желание)
- 1 щипка лют червен пипер (по желание)
- 3/4 чаша прясно мляко
- 1 яйце
- 1 чаша настъргано сирене моцарела/кашкавал или друго сирене по желание
- 1/4 чаша пармезан
- 1 чаша колбас (шунка, филе или друго)
- 1/2 чаша готов сос за пица

Начин на приготвяне:
1.  В голяма купа разбъркайте заедно брашното, бакпулвера, сухите подправки, сол и червен пипер (ако се използва).
2. Отделно разбийте яйцето с прясното мляко.
3. Към сухите съставки се добавя разбитото яйце с млякото, сирената и колбаса.
4. Всичко се разбърква добре и се оставя да престои за 10мин. 
5. Загрейте фурната на 200 градуса и разпределете тестото във форма за мъфини. Печете до готовност.
6. Сервирайте мъфините с леко затопления доматен сос.
Коментар: При мен  станаха 12 мъфина, като препоръчвам да се пекат директно във формата за мъфини без да се добавят хартиени капсули.

Оригинална рецепта