Навън е мрачно и дъждовно. Ясно е, че есента приближава и напомня за себе си. Колкото и да не ни се иска лятото си отива. В тези мрачни дни на човек му се иска да си е в къщи да си приготви нещо вкусно и топло за сгряване на душата - супа, а защо не и салата с ароматна дюлева ракия. В момента на пазара има голямо разнообразие на вкусни зеленчуци. Всеки пазарува, прави зимнина и се опитва да съхрани спомена за топлото лято в домашно приготвена зимнина.
Преди време приготвих една Есенна салата и сега искам да Ви предложа още една богата на вкус салата.
Когато видях рецептата на Бон Апети за "Салата от патладжани и домати с козе сирене" веднага от снимката разбрах, че тази салата ще е чудесна със всички обичани от мен зеленчуци и с този богат вкус. Направих няколко промени и смених малко технологията на приготвяне. Като видях нарязаните зеленчуци не можах да се сдържа и да не добавя от любувания ми за салати сос от нар, който е леко сладък и в същото време леко кисел. Оказа се идеална комбинация!
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 4 домата
- 5 червени чушки
- 2 моркова
- 1-2 скилидки чесън
- 100 г сирене - овче, козе, краве
- магданоз
- 20 мл балсамов оцет или сос от нар
- 60 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните се разрязват на две, поръсват се със сол и се оставят да си пуснат горчивия сок, след което се измиват и се нареждат в тава постлана с хартия за печене.
2. Чушките се почистват и се слагат също при патладжаните, като се пекат на около 200 градуса до готовност.
3. Готовите зеленчуци се слагат да се задушат, за да се обелят по-лесно.
4. В купа се нарязва моркова, магданоза и чесъна и всичко се разбърква добре. Добавят се изпечените патладжани и чушки, нарязани на ивички и обелените домати. Добавя се малко черен пипер, зехтина и соса от нар.
5. Всичко се разбърква добре и се поднася с натрошено сирене отгоре.
Съвети: Хубаво е салатата да се охлади преди сервиране, като за целта след нарязване на всички зеленчуци без доматите да сложите салата в хладилника и преди сервиране да нарежете доматите и да я овкусите, за да не пусне сок.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.