понеделник, 25 август 2014 г.

Бисквитена торта "Василия"

Необходими продукти:
За крема:
- 500гр. маскарпоне
- 1 кофичка заквасена сметана
- 1 кутия подсладено кондензирано мляко или 1 кутия сгущенка
- 2-3 суп.л. пудра захар
- 1-2 пакетчета ванилия

За бисквитените блатове:
- 1 + 1/2 пакет бисквити "Пти бьор"
- 1 пакет какаови бисквити
- 2 супени лъжици какао
- 50 мл. прясно мляко
- 3 суп.л. течен шоколад
- смлени бадеми / лешници


Начин на приготвяне:
1. В купа се смесват всички съставки за крема до хомогенна смес, като моят съвет е преди да се добави пудрата захар да се провери сладостта и тогава да се добавя.
Аз лично правя крема със сгущенка от руските магазини, като съм пробвала такава със захар и такава която прилича на крем "дулсе де лече" (карамелизирано), тогава изобщо не добавям захар.
2. В блендер се смилат какаовите бисквити и какаото.
3. Разтопете леко течния шоколад в микровълновата.
4. В тортена форма се редят натопени в прясно мляко бисквити, следва 1/3 крем и отгоре се поръсва с натрошените бисквити. Върху бисквитите се сипва част от течния шоколад, като след това се започва отново с напоени бисквити, крем, натрошени бисквити, бадеми или лешници, течен шоколад и отново бисквити крем, натрошени бисквити.
5. Оставете тортата в хладилника поне за 12 часа за да попие.
6. Преди консумиране аз я украсявам с останалия течен шоколад.

Оригинална рецепта



Топки със сирене или кашкавал

I. Топки с кашкавал

Необходими продукти:

- 2 яйца
- 300 гр. настърган кашкавал
- 8 равни с.л брашно
- 1 кафена лъжичка бакпулвер
- олио за пържене

Начин на приготвяне:
1. Към яйцата се добавя настъргания кашкавал, брашното и бакпулвера.
2. Измесва се меко тесто.
3. Тестото се оставя в хладилника да стегне.
4. С влажни ръце се оформят топчета колкото орех и се пържат в нагорещено олио.

II. Топки със сирене

Необходими продукти:
 - 2 яйца
- 300 гр. натрошено сирене
- 12 равни с.л брашно
- 1 кафена лъжичка бакпулвер
- олио за пържене

Начин на приготвяне:
1. Към яйцата се добавя натрошеното сирене, брашното и бакпулвера.
2. Измесва се меко тесто.
3. Тестото се оставя в хладилника да стегне.
4. С мокри ръце се оформят топчета колкото орех и се пържат в нагорещено олио.
5. Докато се пържат, топките се въртят и няма нужда да се обръщат.

Оригинална рецепта


Мъфини със сирене и семена

Необходими продукти:
- 2 яйца
- 2 ½  ч.ч. брашно
-  ½ ч.ч. олио
- ½ ч.ч. газирана вода
- 1 ½ ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.л. сода за хляб
- 1 ч.ч. сирене
- масло
- ким, сусам, мак, черен сусам

Начин на приготвяне:
1. Разбиват се яйцата с олиото.
2. Добавя се киселото мляко с угасената сода в него, газираната вода и отново се разбърква.
3. Към получената смес се добавя брашното.
4. Накрая се добавя натрошеното сирене.
5. Сместа се изсипва в силиконови форми или в хартийки, като се пълни ¾ от обема. 
6. Върху всеки мъфин се поръсват различни семена и се слага по една малка бучица масло.
7. Мъфините се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Забележка: Да се има предвид, че в хартиените чашки мъфините малко залепват.

Домашна лимонада

Предлагам Ви една много разхлаждаща напитка, която може да се пие като лимонада или в добавка към някой коктейл, например с водка:)

Необходими продукти:
- ¼ чаша мед
- ¼ чаша захар
- 1 чаша вода
- 1 чаша прясно изстискан лимонов сок (не давам количество лимони, защото те са различни сортове)
- 2-3 чаши вода
- прясна мента










Начин на приготвяне:
1. В малък съд смесете мед, захар и 1 чаша вода. Сложете сместа на котлона и изчакайте захарта да се разтопи и оставете настрана да се охлади.
2. Изстискайте лимоните и ги изсипете в съда в който ще правите лимонадата (аз избрах шише от един литър, но може и кана).
3. Добавете сиропа и допълнете шишето с вода.
4. Сложете в хладилника да се изстуди.
5. Преди консумация можете да добавите прясна мента.
6. Ако ви е силна лимонадата, то може да добавите още вода или лед, както и водка.

Оригинална рецепта

Хапки от бутер тесто

Предлагам Ви една бърза рецепта, която става за закуска, както и за предястие. Тези хапки стават много бързо и търпят много вариации.
На мен любимите са ми с плънка за пица и с маслинова паста.

I.  Хапки с плънка за пица

Необходими продукти:

- 1 пакет прясно бутер тесто или замразено, но да е тънко. Аз ползвам прясното от Лидъл, защото е тънко и е точно като за тези хапки.
- домати от консерва или доматен сос за пица
- шунка / филе
- кашкавал / моцарела / пармезан
- сух риган / босилек / мащерка

Начин на приготвяне:

1. Разгънете бутер тестото, ако е замразено изчакайте да се отпусне.
2. Намажете го с доматен сос, като оставите една лента не намазана (по принцип аз го загъвам по дългата страна).
3. Наръсете със сухи подправки по желание.
4. Наредете отгоре шунка и поръсете с настърган кашкавал или моцарела.
5. Навийте на стегнато руло.
6. Нарежете рулото на парчета от 0.5-1см, като всяко парче сложете легнало в тава покрита с хартия за печене (Не се притеснявайте, ако парчетата са леко смачкани. При печенето ще се оправят).
7. По желание върху всяко парченце сложете по малко настърган пармезан.
8. Печете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до готовност.

II. Хапки с маслинова паста.

Необходими продукти:
 - 1 пакет прясно бутер тесто или замразено, но да е тънко. Аз ползвам прясното от Лидъл, защото е тънко и е точно като за тези хапки.
- черна маслинова паста - готова или домашна
- сушен риган


Начин на приготвяне:
1. Разгънете бутер тестото, ако е замразено изчакайте да се отпусне.
2. Намажете го с маслинова паста и поръсете с ригана.
3. Навийте на стегнато руло.
4. Нарежете рулото на парчета от 0.5-1см, като всяко парче сложете легнало в тава покрита с хартия за печене (Не се притеснявайте, ако парчетата са леко смачкани. При печенето ще се оправят).
5. Печете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до готовност.

III.  Рецепта за домашна маслинова паста

Необходими продукти:

- маслини
- риган
- зехтин
- орехи/бадеми

Начин на приготвяне:
1. Ако маслините са с костилки, то те се обезкостяват.
2. Слагат се в блендер заедно с риган на вкус и малко зехтин, като по желание може да се сложат няколко ореха или бадеми за хрупкавост и се пасират до готовност.
Забележка: Не слагам точни мерки, защото всичко зависи от наличните продукти и количеството на пастата, което е необходимо.




Тутманикът на Ердинч

Не случайно съм добавила етикет с хлябовете, които този човек е споделил с нас, за да можем да ги правим и да се наслаждаваме на точните и изключително вкусни рецепти.
Когато имам гости приготвям задължително хляб с кисело мляко и всички много го харесват, а ако има и деца, то големите трудно стигаме до хляба:)
Ето рецептата и за един много вкусен, мек и ароматен тутманик.

Необходими продукти за 1кг. хляб, основна програма:

Забележка: Всички продукти са в грамове.


-   50 гр. Прясно мляко  
-   50 гр. Айран (може да се замести със газирана вода или лимонада)
-   50 гр. Кисело мляко
-   85 гр. Олио
-   75 гр. Кашкавал
- 150 гр. Cиpeнe
- 100 гр. Яйце (половин жълтък с малко олио се отделя за отгоре)
-     5 гр. Оцет
-     6 гр. Захар
-     6 гр. Сол
- 550 гр. Бяло брашно
-     7 гр. Cyxa Мая

Начин на приготвяне:
1. Всички продукти трябва да са на стайна температура, като първо се добавят течните съставки и после сухите.
2. Сиренето може да се раздели на две, като втората част да се добави при звуковия сигнал за добавките или преди края на месенето, за да останат бучици сирене.
3. Тутманика може да се омеси в хлебопекарната и да се изпече във фурната (60 мин. на 160 градуса) или направо да се пече в хлебопекарната.

Оригинална рецепта

Хляб Добруджа на Ердинч

След като дълго време правих невероятния хляб с кисело мляко на Ердинч, то реших да изпробвам и друга негова рецепта за хляб Добруджа. Както и предположих рецептата беше много точна, а хляба просто невероятен... Опитайте го и няма да съжалявате.

Необходими продукти за 1кг. хляб, основна програма:

Забележка: Всички продукти са в грамове.

- 300 гр. вода
- 1/2 ч.л. лимонов сок
- 6гр. олио
- 1 + 1/2 ч.л.  захар
- 1 ч.л. сол
- 500 гр. бяло брашно
- 30 гр. трици
- 1 + 1/2 ч.л. суха мая ИЛИ 13 гр. прясна мая


Начин на приготвяне:
- В контейнера се слагат последователно водата, лимоновия сок, олиото, сол, захар;
- Брашното се пресява и също се слага в контейнера;
- Триците се слагат над брашното, като аз имах пшеничени трици, но мисля да пробвам и с овесени.
- По средата се прави кладенче и в него се слага сухата мая или прясната, която е начупена, за да се смеси по-бързо с останалите продукти.
- Преди хляба да започне да се пече отгоре се намазва с кисело мляко;

Оригинална рецепта