Tuesday, 3 May 2011

Хляб с кисело мляко - хлебопекарна

След като видях рецептата на Ердинч за йогурт хляб, реших че непременно трябва да я изпробвам. За съжаление първият опит не беше много сполучлив и то защото бях решила, че солта се мери в супени лъжици, а не в чаени. В резултат - много солен хляб и някак си стегнат. След като разбрах каква грешка съм допуснала, реших, че все пак този хляб трябва да се направи отново, този път с нормалното количество сол. Както и очаквах стана много вкусен хляб, миришещ невероятно, пухкав и направо без думи...
Един недостатък има само, че свършва много бързо, даже нямаше време и за снимка, но със сигурност пак ще го направя и тогава ще се поправя.
Единствената съставка, която замених беше маята. В рецептата е отбелязана суха мая, а аз сложих прясна и хич не съжалявам.

Необходими продукти за 1кг. хляб, основна програма:

- 210мл. хладка вода
- 1/3ч.ч. кисело мляко
- 1 суп.л. захар
- 1 суп. л. масло
- 1 и 1/2ч.л. сол
- 1 яйце
- 600гр. брашно
- 1ч.л. суха мая (9гр. прясна мая)


Начин на приготвяне:

- В контейнера се слагат последователно водата, яйцето, киселото мляко, сол, захар, маслото нарязано на малки кубчета или разтопено;
- Брашното се пресява и също се слага в контейнера;
- По средата на брашното се прави кладенче и в него се слага сухата мая или прясната, която е начупена, за да се смеси по-бързо с останалите продукти.

Оригинална рецепта 

9 comments:

  1. Цвети, вече няколко пъти правих този хляб и наистина е невероятно вкусен! Страхотен е!
    Нещо се позагуби от виртуалното пространството и ми липсваш :( Когато имаш възможност, ще се радвам да се отбиеш при мен, за да си получиш една скромна награда :))

    ReplyDelete
  2. Радвам се, че ти харесва хляба! Все пак да благодарим на Ердинч за хубавата рецепта, скоро ще пробвам и други негови рецепти и ще ги сложа в блога!

    ReplyDelete
  3. ...само да забележа че когато в една рецепта за хляб ще се сменя сухата със прясна, просто и за по лесно се умножава количеството суха мая със 2, да ви е сладко :)

    Ердинч

    ReplyDelete
  4. Направих го и наистина стана много вкусен... Аз смесих два вида брашно...

    ReplyDelete
  5. Направих в машината този хляб, на стандартна програма за бял хляб и стана много хубав!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че хляба Ви е харесал! На мен ми е любим и много често го приготвям!

      Delete
    2. Изпробвах рецептата и с пълнозърнесто брашно. Отново стана пекрасен, благодаря за рецептата!

      Delete
  6. Никъде не се споменава коя програма се използва... Пуснах го на 2-ра (170 min) :) Дано се получи...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Пише, че програмата е основна,нарочно не слагам номера, защото всяка хлебопекарна е различна. Моята основна е около 3ч.20мин.

      Delete