Необходими продукти по пластове:
Картофен пласт
5 картофа - средна големина
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
1/2 пакетче майонеза
магданоз
сол и черен пипер
Зеленчуков пласт 1
1 голям морков
150 гр сладка консервирана царевица
Пласт от сирене
1 опаковка сирене за тост
Рибен пласт
250гр. топло пушена риба
2 стръка пресен лук
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
1/2 пакетче майонеза
черен пипер на вкус
Спаначен пласт
100гр. бланширани листа от спанак / лапад
Яйчено-маслинен пласт
4 твърдо сварени яйца
200гр. маслини
За украса
настърган кашкавал
магданоз
1 яйце
лимон
Начин на приготвяне:
- За картофения пласт - сварете картофите в подсолена вода, след което ги обелете и когато изстинат ги настържете в съда в който ще правите тортата. Нарежете на ситно пресния лук, магданоза и чесъна и ги добавете към настърганите картофи. Добавете майонезата, кората и сока от лимона, черния пипер и солта. Разбъркайте всичко добре.
- Зеленчуков пласт - с белачка за зеленчуци нарежете моркова на лентички и го бланширайте, като се стараете да остане леко хрупкав. Наредете лентичките върху картофения пласт, след което върху тях поръсете с царевицата.
- Пласт от сирене - върху зеленчуковия пласт наредете парчетата сирене за тост.
- Рибен пласт - ако сте взели цяла риба, то внимателно отстранете костите и накъсайте месото на малки парченца. Добавете ситно нарязания лук, кората и сока от лимона, черния пипер и майонезата. Разбъркайте всичко добре и го нанесете върху пласта от сирене.
- Спаначен пласт - в леко подсолена вода бланширайте целите листа от спанак, като те трябва да омекнат леко и да си сменят цвета. Отцедете ги и ги оставете леко да изстинат, след което ги подредете върху рибения пласт.
- Яйчено-маслинен пласт - сварете твърдо яйцата и ги нарежете на кубчета, които се слагат върху спаначния пласт. Върху яйцата нарежете обезкостените маслини.
- За украса - настържете кашкавала на ситно върху цялата салата, като отгоре украсете с яйцето, лимон, магданоз.
- Покрийте салатата и оставете да престои един ден в хладилника, за да стегне и да усеща по-добре богатия й вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.