събота, 24 ноември 2012 г.

Рибена торта - салата

Разглеждайки блога на Йоли, попаднах на една много интересна Рибена торта салата, която реших да направя. Салатата съдържа много интересни съставки и различни вкусове, които се съчетават много добре. Аз направих малки промени в продуктите за декорация и ще предоставя начина по който съм го направила, а ако желаете да следвате съветите на Йоли, то можете да надникнете в нейния блог:)

Необходими продукти по пластове:

Картофен пласт
  5 картофа - средна големина
  2 стръка пресен лук
  1 скилидка чесън
  настъргана кора от 1/2 лимон
  сок от 1/2 лимон
  1/2 пакетче майонеза
  магданоз
  сол и черен пипер

Зеленчуков пласт 1
  1 голям морков
  150 гр сладка консервирана царевица

Пласт от сирене
   1 опаковка сирене за тост


Рибен пласт
   250гр. топло пушена риба
   2 стръка пресен лук
   настъргана кора от 1/2 лимон
   сок от 1/2 лимон
   1/2 пакетче майонеза
   черен пипер на вкус


Спаначен пласт
  100гр. бланширани листа от спанак / лапад

Яйчено-маслинен пласт
   4 твърдо сварени яйца
   200гр. маслини

За украса
  настърган кашкавал
  магданоз
  1 яйце
  лимон

Начин на приготвяне:

  •  За картофения пласт - сварете картофите в подсолена вода, след което ги обелете и когато изстинат ги настържете в съда в който ще правите тортата. Нарежете на ситно пресния лук, магданоза и чесъна и ги добавете към настърганите картофи. Добавете майонезата, кората и сока от лимона, черния пипер и солта. Разбъркайте всичко добре.
  • Зеленчуков пласт  - с белачка за зеленчуци нарежете моркова на лентички и го бланширайте, като се стараете да остане леко хрупкав. Наредете лентичките върху картофения пласт, след което върху тях поръсете с царевицата.
  • Пласт от сирене - върху зеленчуковия пласт наредете парчетата сирене за тост.
  • Рибен пласт - ако сте взели цяла риба, то внимателно отстранете костите и накъсайте месото на малки парченца. Добавете ситно нарязания лук, кората и сока от лимона, черния пипер и майонезата. Разбъркайте всичко добре и го нанесете върху пласта от сирене.
  • Спаначен пласт - в леко подсолена вода бланширайте целите листа от спанак, като те трябва да омекнат леко и да си сменят цвета. Отцедете ги и ги оставете леко да изстинат, след което ги подредете върху рибения пласт.
  • Яйчено-маслинен пласт - сварете твърдо яйцата и ги нарежете на кубчета, които се слагат върху спаначния пласт. Върху яйцата нарежете обезкостените маслини.
  • За украса - настържете кашкавала на ситно върху цялата салата, като отгоре украсете с яйцето, лимон, магданоз.
  • Покрийте салатата и оставете да престои един ден в хладилника, за да стегне и да усеща по-добре богатия й вкус. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.