Необходими продукти:
- Пилешки дробчета/сърчица
- Лук
- Брашно
- Червен пипер
- Черен пипер
- сол
- олио
Начин на приготвяне:
1. Лука се нарязва на полумесеци и се запържва в малко олио до омекване.
2. Дробчетата/сърчицата се нарязват и се овалват в брашно и се добавят в тигана при лука.
3. Когато дробчетата/сърчицата си сменят леко цвета (да побелеят), то се добавя червен и черен пипер, малко сол и всичко се прехвърля в тава.
4. Всичко се пече до готовност, като за дробчетата е добре да останат леко розови от вътре.
Забележка: Не се добавя никаква вода в ястието, нито при задушаване на лука, нито при печенето!
Оригинална рецепта
вторник, 7 октомври 2014 г.
Кифлички с кашкавал и семена
Необходими продукти:
- 200 гр. кашкавал
- 200 гр. краве сирене
- 125 гр. разтопено масло
- 300 гр. кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л.сол
- 500 гр. брашно
- яйце за намазване
- семена за поръсване - ким, сусам, черен сусам, маково семе
Начин на приготвяне:
1. Кашкавалът и сиренето се настъргват на ситно.
2. Към тях се прибавя и киселото мляко, в което предварително е угасена содата.
3. Прибавят се маслото и солта. Сместа се разбърква добре и с брашното се замесва меко тесто.
4. Тестото се разделя на 6 топки, като всяка се разточва на тънък кръг и се нарязва на 16 триъгълника.
5. Всеки триъгълник се завива на кифличка.
6. Кифличките се нареждат в тава, покрита с хартия за печене и се намазват с разбито яйце.
7. Отгоре се поръсват с маково семе, сусам или ким.
8. Кифличките се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна до зачервяване.
Най-вкусни са докато са топли и са направо неустоими!!!
Оригинална рецепта
- 200 гр. кашкавал
- 200 гр. краве сирене
- 125 гр. разтопено масло
- 300 гр. кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л.сол
- 500 гр. брашно
- яйце за намазване
- семена за поръсване - ким, сусам, черен сусам, маково семе
Начин на приготвяне:
1. Кашкавалът и сиренето се настъргват на ситно.
2. Към тях се прибавя и киселото мляко, в което предварително е угасена содата.
3. Прибавят се маслото и солта. Сместа се разбърква добре и с брашното се замесва меко тесто.
4. Тестото се разделя на 6 топки, като всяка се разточва на тънък кръг и се нарязва на 16 триъгълника.
5. Всеки триъгълник се завива на кифличка.
6. Кифличките се нареждат в тава, покрита с хартия за печене и се намазват с разбито яйце.
7. Отгоре се поръсват с маково семе, сусам или ким.
8. Кифличките се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна до зачервяване.
Най-вкусни са докато са топли и са направо неустоими!!!
Оригинална рецепта
Тесто за пица в хлебопекарна
Напоследък каквото и тестено нещо да забърквам в хлебопекарната винаги търся първо в страничката на Ердинч за рецепта, защото винаги мерките са точни, а резултата много вкусен!
Ето и неговият вариант за Традиционно тесто за PIZZA.
Ето и неговият вариант за Традиционно тесто за PIZZA.
Салата с богат вкус с есенни зеленчуци
Навън е мрачно и дъждовно. Ясно е, че есента приближава и напомня за себе си. Колкото и да не ни се иска лятото си отива. В тези мрачни дни на човек му се иска да си е в къщи да си приготви нещо вкусно и топло за сгряване на душата - супа, а защо не и салата с ароматна дюлева ракия. В момента на пазара има голямо разнообразие на вкусни зеленчуци. Всеки пазарува, прави зимнина и се опитва да съхрани спомена за топлото лято в домашно приготвена зимнина.
Преди време приготвих една Есенна салата и сега искам да Ви предложа още една богата на вкус салата.
Когато видях рецептата на Бон Апети за "Салата от патладжани и домати с козе сирене" веднага от снимката разбрах, че тази салата ще е чудесна със всички обичани от мен зеленчуци и с този богат вкус. Направих няколко промени и смених малко технологията на приготвяне. Като видях нарязаните зеленчуци не можах да се сдържа и да не добавя от любувания ми за салати сос от нар, който е леко сладък и в същото време леко кисел. Оказа се идеална комбинация!
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 4 домата
- 5 червени чушки
- 2 моркова
- 1-2 скилидки чесън
- 100 г сирене - овче, козе, краве
- магданоз
- 20 мл балсамов оцет или сос от нар
- 60 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните се разрязват на две, поръсват се със сол и се оставят да си пуснат горчивия сок, след което се измиват и се нареждат в тава постлана с хартия за печене.
2. Чушките се почистват и се слагат също при патладжаните, като се пекат на около 200 градуса до готовност.
3. Готовите зеленчуци се слагат да се задушат, за да се обелят по-лесно.
4. В купа се нарязва моркова, магданоза и чесъна и всичко се разбърква добре. Добавят се изпечените патладжани и чушки, нарязани на ивички и обелените домати. Добавя се малко черен пипер, зехтина и соса от нар.
5. Всичко се разбърква добре и се поднася с натрошено сирене отгоре.
Съвети: Хубаво е салатата да се охлади преди сервиране, като за целта след нарязване на всички зеленчуци без доматите да сложите салата в хладилника и преди сервиране да нарежете доматите и да я овкусите, за да не пусне сок.
Преди време приготвих една Есенна салата и сега искам да Ви предложа още една богата на вкус салата.
Когато видях рецептата на Бон Апети за "Салата от патладжани и домати с козе сирене" веднага от снимката разбрах, че тази салата ще е чудесна със всички обичани от мен зеленчуци и с този богат вкус. Направих няколко промени и смених малко технологията на приготвяне. Като видях нарязаните зеленчуци не можах да се сдържа и да не добавя от любувания ми за салати сос от нар, който е леко сладък и в същото време леко кисел. Оказа се идеална комбинация!
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 4 домата
- 5 червени чушки
- 2 моркова
- 1-2 скилидки чесън
- 100 г сирене - овче, козе, краве
- магданоз
- 20 мл балсамов оцет или сос от нар
- 60 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните се разрязват на две, поръсват се със сол и се оставят да си пуснат горчивия сок, след което се измиват и се нареждат в тава постлана с хартия за печене.
2. Чушките се почистват и се слагат също при патладжаните, като се пекат на около 200 градуса до готовност.
3. Готовите зеленчуци се слагат да се задушат, за да се обелят по-лесно.
4. В купа се нарязва моркова, магданоза и чесъна и всичко се разбърква добре. Добавят се изпечените патладжани и чушки, нарязани на ивички и обелените домати. Добавя се малко черен пипер, зехтина и соса от нар.
5. Всичко се разбърква добре и се поднася с натрошено сирене отгоре.
Съвети: Хубаво е салатата да се охлади преди сервиране, като за целта след нарязване на всички зеленчуци без доматите да сложите салата в хладилника и преди сервиране да нарежете доматите и да я овкусите, за да не пусне сок.
Пица мъфин
Необходими продукти:
- 3/4 чаша брашно
- 3/4 ч.л. бакпулвер или 1/2 ч.л. сода за хляб
- 1 суп. л. подправки за пица - риган, чубрица, босилек
- 1 щипка сол (по желание)
- 1 щипка лют червен пипер (по желание)
- 3/4 чаша прясно мляко
- 1 яйце
- 1 чаша настъргано сирене моцарела/кашкавал или друго сирене по желание
- 1/4 чаша пармезан
- 1 чаша колбас (шунка, филе или друго)
- 1/2 чаша готов сос за пица
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа разбъркайте заедно брашното, бакпулвера, сухите подправки, сол и червен пипер (ако се използва).
2. Отделно разбийте яйцето с прясното мляко.
3. Към сухите съставки се добавя разбитото яйце с млякото, сирената и колбаса.
4. Всичко се разбърква добре и се оставя да престои за 10мин.
5. Загрейте фурната на 200 градуса и разпределете тестото във форма за мъфини. Печете до готовност.
6. Сервирайте мъфините с леко затопления доматен сос.
Коментар: При мен станаха 12 мъфина, като препоръчвам да се пекат директно във формата за мъфини без да се добавят хартиени капсули.
Оригинална рецепта
- 3/4 чаша брашно
- 3/4 ч.л. бакпулвер или 1/2 ч.л. сода за хляб
- 1 суп. л. подправки за пица - риган, чубрица, босилек
- 1 щипка сол (по желание)
- 1 щипка лют червен пипер (по желание)
- 3/4 чаша прясно мляко
- 1 яйце
- 1 чаша настъргано сирене моцарела/кашкавал или друго сирене по желание
- 1/4 чаша пармезан
- 1 чаша колбас (шунка, филе или друго)
- 1/2 чаша готов сос за пица
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа разбъркайте заедно брашното, бакпулвера, сухите подправки, сол и червен пипер (ако се използва).
2. Отделно разбийте яйцето с прясното мляко.
3. Към сухите съставки се добавя разбитото яйце с млякото, сирената и колбаса.
4. Всичко се разбърква добре и се оставя да престои за 10мин.
5. Загрейте фурната на 200 градуса и разпределете тестото във форма за мъфини. Печете до готовност.
6. Сервирайте мъфините с леко затопления доматен сос.
Коментар: При мен станаха 12 мъфина, като препоръчвам да се пекат директно във формата за мъфини без да се добавят хартиени капсули.
Оригинална рецепта
Бял хляб в хлебопекарна
Необходими продукти за 750гр. хляб на основна програма:
- 100мл. прясно мляко (хладко)
- 200мл. вода (хладка)
- 20 гр. масло
- 1.5 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 465гр. брашно
- 8гр. прясна мая
Начин на приготвяне:
1. В контейнера се слагат последователно водата, млякото, маслото (нарязано на малки парчета), сол, захар;
2. Брашното се пресява и също се слага в контейнера;
3. По средата се прави кладенче и в него се слага прясната мая, която е начупена на малки парчета, за да се смеси по-бързо с останалите продукти.
Оригинална рецепта
- 100мл. прясно мляко (хладко)
- 200мл. вода (хладка)
- 20 гр. масло
- 1.5 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 465гр. брашно
- 8гр. прясна мая
Начин на приготвяне:
1. В контейнера се слагат последователно водата, млякото, маслото (нарязано на малки парчета), сол, захар;
2. Брашното се пресява и също се слага в контейнера;
3. По средата се прави кладенче и в него се слага прясната мая, която е начупена на малки парчета, за да се смеси по-бързо с останалите продукти.
Оригинална рецепта
понеделник, 25 август 2014 г.
Бисквитена торта "Василия"
Необходими продукти:
За крема:
- 500гр. маскарпоне
- 1 кофичка заквасена сметана
- 1 кутия подсладено кондензирано мляко или 1 кутия сгущенка
- 2-3 суп.л. пудра захар
- 1-2 пакетчета ванилия
За бисквитените блатове:
- 1 + 1/2 пакет бисквити "Пти бьор"
- 1 пакет какаови бисквити
- 2 супени лъжици какао
- 50 мл. прясно мляко
- 3 суп.л. течен шоколад
- смлени бадеми / лешници
Начин на приготвяне:
1. В купа се смесват всички съставки за крема до хомогенна смес, като моят съвет е преди да се добави пудрата захар да се провери сладостта и тогава да се добавя.
Аз лично правя крема със сгущенка от руските магазини, като съм пробвала такава със захар и такава която прилича на крем "дулсе де лече" (карамелизирано), тогава изобщо не добавям захар.
2. В блендер се смилат какаовите бисквити и какаото.
3. Разтопете леко течния шоколад в микровълновата.
4. В тортена форма се редят натопени в прясно мляко бисквити, следва 1/3 крем и отгоре се поръсва с натрошените бисквити. Върху бисквитите се сипва част от течния шоколад, като след това се започва отново с напоени бисквити, крем, натрошени бисквити, бадеми или лешници, течен шоколад и отново бисквити крем, натрошени бисквити.
5. Оставете тортата в хладилника поне за 12 часа за да попие.
6. Преди консумиране аз я украсявам с останалия течен шоколад.
Оригинална рецепта
За крема:
- 500гр. маскарпоне
- 1 кофичка заквасена сметана
- 1 кутия подсладено кондензирано мляко или 1 кутия сгущенка
- 2-3 суп.л. пудра захар
- 1-2 пакетчета ванилия
За бисквитените блатове:
- 1 + 1/2 пакет бисквити "Пти бьор"
- 1 пакет какаови бисквити
- 2 супени лъжици какао
- 50 мл. прясно мляко
- 3 суп.л. течен шоколад
- смлени бадеми / лешници
Начин на приготвяне:
1. В купа се смесват всички съставки за крема до хомогенна смес, като моят съвет е преди да се добави пудрата захар да се провери сладостта и тогава да се добавя.
Аз лично правя крема със сгущенка от руските магазини, като съм пробвала такава със захар и такава която прилича на крем "дулсе де лече" (карамелизирано), тогава изобщо не добавям захар.
2. В блендер се смилат какаовите бисквити и какаото.
3. Разтопете леко течния шоколад в микровълновата.
4. В тортена форма се редят натопени в прясно мляко бисквити, следва 1/3 крем и отгоре се поръсва с натрошените бисквити. Върху бисквитите се сипва част от течния шоколад, като след това се започва отново с напоени бисквити, крем, натрошени бисквити, бадеми или лешници, течен шоколад и отново бисквити крем, натрошени бисквити.
5. Оставете тортата в хладилника поне за 12 часа за да попие.
6. Преди консумиране аз я украсявам с останалия течен шоколад.
Оригинална рецепта
Абонамент за:
Публикации (Atom)