Случайно попаднах на тази рецепта и веднага реших да я приготвя.
Богатия вкус на различните продукти много ме привлече - сирена,
зеленчуци и месо... Какво по-хубаво от това?
Аз лично я направих 1:1 от блога на Еликсир, като там много подробно е описано как се прави баницата стъпка по стъпка.
Необходимите продукти са следните:
-1 пакет кори за баница
-60-70гр. масло
- 1 яйце
- 1 пакетче крема сирене
- 1 опаковка кашкавалено роле с шунка
- 250гр. кашкавал
- 50 гр. чедър или друго твърдо сирене. Може да се замени с кашкавал.
- 100 - 150гр. свинско филе или шунка
- 100гр. сирене
- 2 топени сиренца (триъгълни)
- 1 домат
- 1 тиквичка
- магданоз, сол, черен пипер
- черни маслини без костилки
Начин на приготвяне:
1. Яйцето се разбива заедно с крема сиренето и се добавя черен пипер.
2. В застлана тавичка с хартия за печене се намазва с разтопеното масло. Слага се първата кора за баница , като половината се намазва с масло, а другата половина се прегъва отгоре. По същият начин се добавят още 2 кори.
3. Последната кора отгоре се намазва с яйцето с крема сиренето.
4. Върху яйчената смес се нарежда шунката/филето.
5. Добавят се още 2 кори намазани с масло и прегънати, като втората кора отгоре се намазва с яйчената смес.
6. Върху яйчената смес се нарежда нарязаната на колелца тиквичка. Поръсва се с настърган кашкавал и нарязан магданоз.
7. Добавят се още 2 кори намазани с масло и прегънати, като втората кора отгоре се намазва с яйчената смес.
8. Върху яйчената смес се нарежда нарязано на колелца кашкавалено роле.
9. Добавят се още 2 кори намазани с масло и прегънати, като втората кора отгоре се намазва с яйчената смес.
10. Върху яйчената смес се нарежда нарязан на колелца домат, настърганото сирене, нарязано на парченца топено сирене и се наръсва с магданоз (риган, босилек).
11. Добавят се още 2 кори намазани с масло и прегънати, като втората кора се намазва с разтопено масло.
12. баницата се пече в предварително загряна фурна на 200 градуса на долен реотан с вентилатор. (В оригиналната рецепта се пече само на долен реотан, но след обявеното време не се беше зачервила отгоре, поради което включих и горния реотан.)
13. След като е изпечена баницата се изважда и се наръсва с кашкавала и чедъра, магданоз и нарязани черни маслини. Слага се в изключена фурна докато кашкавала се разтопи от топлината на фурната.
14. Преди да се нареже, трябва леко да се охлади.
От едно яйце как да намажем толкова кори не разбрах само......????
ОтговорИзтриванеНа мен ми стигна, като мажех по малко с четка, но винаги може да се разбие още едно яйце, ако са по-малки.
Изтриване