сряда, 11 февруари 2015 г.

Шарено руло

От както опитах шареното руло реших, че някой път ще зарадвам гостите си с него, защото е много богато на вкус и много ефектно на вид! Всеки път го комбинирам с мъфините понички на Йоли, като с част от плънката пълня поничките и вкуса е чудесен.

Необходими продукти:
- 7 яйца
- масло
- 1 голяма кофичка заквасена сметана
- 200-250гр. крема сирене
- шунка или филе
- брашно
- бакпулвер
- сирене
- спанак
- лютеница
- магданоз
- подправки (риган, чубрица)
- чесън

Жълта смес:
- 2 жълтъка + 1 яйце
- 2 с.л. разтопено масло
- 1 с.л. заквасена сметана
- 2 с.л. равни брашно

- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 4-5 с.л. натрошено сирене
- щипка риган

Зелена смес:
- 2 белтъка + 1 яйце
- 2 с.л. разтопено масло
- 2 с.л. заквасена сметана
- 2 с.л. пълни брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 2 с.л. ситно нарязан магданоз
- 4 топки замразен спанак, който трябва да е пасиран (400-500гр. пресен спанак, който е бланширан за 1-2 мин. във вряща вода)
- щипка сол

Оранжева смес:

- 1 белтък+ 2 яйце
- 2 с.л. разтопено масло
- 1 с.л. заквасена сметана
- 2 с.л. пълни брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 2 с.л. пълни лютеница
- щипка сол
- щипка чубрица

За пълнежа:
-200 гр. крема сирене
- 100гр. бяло саламурено сирене
- заквасена сметана (останалото количество от трите смеси)
- 2-3 счукани скилидки чесън
- копър нарязан на ситно
- нарязана на тънко шунка или филе
- 100гр. маслинова паста


Начин на приготвяне:
1. Подгответе си 3 купи в които лесно да добавяте от един и същи продукт, без да се чудите къде какво сте сложили:) (Аз си записвам на 3 малки листчета трите смеси и всяко листче поставям пред купичката, за да ми е по-лесно да следя рецептата).
2. За всяка смес се слагат необходимите продукти и се разбъркват до хомогенност.
3. Правоъгълна тава се покрива с хартия за печене и с помощта на лъжици по дължина се изсипват ивици с различните смеси, като се редуват. Важно е да се отбележи, че ивиците трябва да са по дължината на рулото в зависимост от това как ще го навивате, за да може при рязането да се получат шарените участъци.
4. Фурната се загрява на 170-180 С и блата се пече за 10-12 мин., колкото да се стегне и да остане сочен, а не да е изсъхнал и при навиването да се чупи.
5. След като блата е готов се изважда от фурната и както е топъл и с хартията се слага върху чиста кърпа. рулото се навива заедно с кърпата и се оставя да изстине.
6. Приготвя се плънката, като се смесват описаните продукти за нея.
7. Може да си приготвите сами маслинова паста, като за целта в чопър поставите 100гр. маслини без костилките 2с.л. зехтин и малко сух риган. Всичко разбийте до желаната консистенция.
8. След като рулото изстине го развийте, махнете хартията от печенето и намажете с плънката (Плънката е доста, така че можете да приготвите мъфините понички, които да напълните с плънка и маслинова паста). Отгоре сложете шунката и в намажете по цялата дължина на рулото от маслиновата паста в края от който ще започне завиването на рулото.
9. Навийте на стегнато руло, като използвате и хартията от печенето. оставете за 2 часа в хладилника преди да го сервирате, за да стегне.
10. Нарежете на парчета и да Ви е сладко!

Оригинална рецепта в която можете да намерите стъпките в които се прави самото руло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.