Wednesday, 11 February 2015

Мъфини понички (POPOVERS)

Много бързо и вкусно предложение за студено предястие с което ще очаровате гостите си!

Вариант 1 Необходими продукти за 6-10 броя мъфини:
- 1 1/2 брашно
- 1 1/2 прясно мляко (затоплено)
- 1 1/2 ч.л. сол
- 3 яйца (на стайна температура)
- масло за намазване на хартиените капсули

Необходими продукти за солена плънка:
- 1 голяма кофичка заквасена сметана
- 200гр. крема сирене
- 100гр. сирене
- 1 скилидка чесън
- копър

- маслинена паста

Вариант 1 Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 220С.
2. Сложете хартиени капсули във форма за мъфини и ги намажете хубаво с размекнато масло.
3.  В средна купа разбъркайте заедно с дървена лъжица брашното,  затопленото мляко и солта. Не е необходимо разбиване с миксер и не се притеснявайте, че ще останат бучици по време на разбъркването.
4. Добавете едно яйце и разбъркайте сместа докато се смеси напълно и чак след това добавете следващото.
5. Напълнете хартиените капсули на 3/4 и сложете мъфините в загрятата фурна.
6. Печете мъфините за 15мин. на 220С, след което намалете на 180С и печете още 20мин. (Моята фурна се оказа доста силна и пекох 20мин на 220С, след което изключих градусите и оставих за 10мин. само на вентилатор, след което изключих фурната и открехнах леко вратата за 5мин.). По време на печенето фурната не се отваря, защото мъфините може да спаднат, а целта е да се надуят и да станат хрупкави.
7. Докато се пекът мъфините разбъркайте всички съставки за плънката и оставете в хладилника, за да се спои сместа.
8. Напълнете мъфините преди сервиране със солената плънка и сложете з обогатяване на вкуса малко маслинова паста.

Оригинална рецепта

 

Вариант 2 Необходими продукти за 12 броя мъфини:
- 2 яйца
- 250 мл прясно мляко
- 2 с.л. течно масло
- 125 г брашно
- 1/4 ч.л.сол
- течно масло за намазване на формите за мъфини

Вариант 2 Начин на приготвяне:
1. Необходимо е всички продукти да са на стайна температура.
2. Загрейте фурната на 200 С.
3. Разбийте яйцата, млякото и маслото докато стане хомогенна смес. Изсипва се брашното и солта и се разбива до гладка смес без бучки. (първият път ползвах тел за разбиване, а след това миксер и става и по двата начина).
4. Във формички за мъфини наредете хартиени капсули и с четка хубаво ги намажете с разтопеното масло, след което сложете формичките да се затоплят във фурната, като внимавате капсулите да не почернеят от затоплянето. Затоплят се само колкото да започне леко да цвърчи маслото.
5. Изсипете сместа в капсулите, като запълвате 2/3 от тях.
6. Изпечете мъфините за 20-25 минути или докато се подуят и зачервят (Доста увеличават обема си по време на печенето, но това е все пак целта да са обемни и вътре кухи), като по време на печенето фурната не се отваря. След като мъфините се изпекат се оставят за 5 минути в изключената фурната.
7. След изваждането ги оставете да изстинат и ги напълнете със салата по желание или ги пробийте докато са горещи с клечка за зъби за да излезе парата.
8. Когато мъфините изстинат можете да ги разчупите и да напълните със салата по желание в кухината.

Забележка: От моя опит знам, че фурната трябва да е много добре загрята иначе рискувате мъфините да не се надуят. Също е важно капсулите да се намажат с масло и тавата да се затопли.


Оригинална рецепта

No comments:

Post a Comment