вторник, 10 март 2015 г.

Класическа домашна майонеза

Необходими продукти за 300гр. майонеза:
1 яйце
250мл. олио
1/2 кафена лъжичка сол
1/2 кафена лъжичка лимонтозу

Необходими продукти за 600гр. майонеза:
2 яйца
500мл. олио
1 кафена лъжичка сол
1 кафена лъжичка лимонтозу


Начин на приготвяне:
1. В тясна и дълбока купа сложете необходимите продукти и оставете за 30мин. да се темперират.
2. Сложете пасатора на дъното на съда и го включете, като задържите за 5-6 секунди и след това бавно започнете да издърпвате пасатора нагоре.

Оригинална рецепта
 

неделя, 15 февруари 2015 г.

Кралско семифредо

Какво да кажа за този десерт, освен, че е страхотен!!! Гледайки снимките очите ти остават в него и те подканят да го приготвиш. Освен, че е ефектен с богат аромат е и много бърз за приготвяне! Опитайте и няма да съжалявате!!!
Необходими продукти:
- 300гр. бишкоти
- 250-300гр. маскарпоне
- 2 яйца
- 120гр. захар
- 2суп.л. какао
- 50гр. шоколадови капки или настърган шоколад
- 300мл. кафе еспресо или мляко с 1ч.л. нес кафе
- 2суп.л. ром
- 1 ванилия

Начин на приготвяне:
1. Жълтъците се разбиват с 60гр. захар до побеляване, добавя се ванилията и маскарпонето.
2. Белтъците се разбиват на сняг с 60гр. захар и се добавят към жълтъците и маскарпонето, като се разбъркват внимателно, за да не спадне обема на белтъците.
3. Кремът се разделя на 2 части, като към едната част се добавя какаото, а към другата шоколадовите капки и ванилията.
4. В купичка се сипва кафето (млякото с нес) и се добавя ром.
5. В продълговата кексова форма се слага стреч фолио, бишкотите се потапят в кафето и се нареждат по дължина отстрани и след това на дъното във формата, след което се сипва белия крем. Отстрани се слагат още бишкоти и след това се подреждат и върху белия крем. Сипва се кафявия крем и върху него се реди ред бишкоти.
6. Сладкиша се покрива с фолио и се оставя в хладилника за 2-3 часа.
7. Преди сервиране се обръща и се реже на парчета.
За да видите в снимки как точно да подредите бишкотите, то можете да посетите посочения линк с Оригинална рецепта. Аз лично първият път топих бишкотите в кафе, но ми беше много наситен вкуса му и затова вторият път при приготвяне ги потопих в мляко с малко нес кафе, за да се усеща вкусът на кремовете, който е божествен!!!

сряда, 11 февруари 2015 г.

Маринован парен патладжан


https://drive.google.com/open?id=0B-WhWRdhgPnac3ltZkl5M3RRM2M



ВЕРСИЯ ЗА ПЕЧАТ

Необходими продукти:
- 3 кг. патладжан
- 1 глава чесън
- 1 глава целина (може и без целина)
- листа целина
Продукти за маринатата:
- 200 гр. захар
- 300 мл. оцет
- 250 мл. олио
- 200 мл. вода
- 2 суп.л. пълни сол
- няколко зърна черен пипер
- 2-3 броя дафинови листа
Начин на приготвяне:
1. Патладжана се изчиства, обелва и се слага във вода цял.
2. Продуктите за маринатата се слагат да се варят. (Може да направите двойна доза марината, защото по някога патладжаните доста поемат от нея и е възможно да не стигне)
3. Преди да се попарят патладжана и целината се нарязват на ситно и по 2-3 шепи се слагат да се попарят във врящата марината колкото да си променят цвета.
4. Нареждат се в бурканчета като се слага чесън и листа от целина.
5. Стерилизира се за 20мин.

Мързелива палачинка

Един бърз начин да направите палачинки за кратко време за закуска на семейството и приятелите.
Необходими продукти:
- 5 яйца
- 1ч.ч. брашно
- 1ч.ч. прясно мляко
- 3с.л. захар
- 1 ванилия
- 60гр. масло
- сладко или мед за гарниране
- пудра захар

Начин на приготвяне:
1. Фурната да се загрява на 180С и покрийте тава с хартия за печене, сложете бучка масло върху хартията и сложете тавата във фурната.
2. Разбийте яйцата със захарта, млякото, брашното и ванилията.
3. Изсипете сместа върху разтопеното масло.
4. Изпечете палачинката до златисто, като имайте предвид, че по време на печенето палачинката доста се надига, но след като се извади от фурната спада .
5. Намажете топлата палачинка със сладко или мед, навийте на руло и поръсете с пудра захар.

Оригинална рецепта

Мариновани гъби

Версия за печат

Много обичам гъби, обичам да ги бера и да ги приготвям, като лятото ги замразявам, за да може зимата да се насладим на тях и да помечтаем за топлите дни. Много харесвам и мариновани гъби, но там е сложна процедурата по консервирането, а и аромата на развалени гъби, ако има фал е просто дълго запомнящ се. Случайно попаднах на рецепта за мариновани гъби, които лесно се правят и се държат в хладилника, не е нужно да се варят с часове...



Необходими продукти:
- 500 гр. печурки (кладница, манатарка, пачи крак)
- 80мл. оцет
- 120мл. олио
- 3-4 скилидки чесън
- 1ч.л. сол
- 2ч.л. захар
- 4 бр. дафинов лист
- 10 зърна черен пипер

Начин на приготвяне:
1. Гъбите се измиват и се нарязват.
2.Чесъна се пресова и всички останали продукти за маринатата се поставят в тенджера и маринатата се кипва.
3. След като маринатата кипне се добавят гъбите, като се варят до готовност на слаб котлон (5-10мин.).
4. Изстиналите гъби се нареждат в буркан и се оставят в хладилника поне за 4 часа и са готови за консумация.

Оригинална рецепта

Баница на розички


 Една много вкусна баница, която ми стана фаворит още от първото приготвяне!

Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 300-400гр. сирене
- 5 яйца
- 1ч.ч. кисело мляко
- 1ч.ч. газирана вода (лимонада за по-сладникав вкус)
- 1/2ч.л. сода за хляб
- олио
- масло

Начин на приготвяне:
1. Корите се преброяват и се разделят на две.  От едната част се взимат 2 кори и се поръсват с натрошено сирене. отгоре се слагат още 2 кори и се наръсват със сирене и така докато свърши едната част от корите, като се завърша с натрошено сирене.
2. По дължината на корите се завива руло, което се нарязва през 3-4см. В намазнена тава се слагат нарязаните парчета изправени, като розички и така докато свършат.
3. От останалите кори се прави също руло, което се нарежда в тавата. ( Ако тавата ми е по-малка режа малко по-големи розички, за да може да се поберат, ако е по-голяма по-тънки).
4.  Розичките се пръскат с олио.
5. Яйцата се разбиват с киселото мляко, газираната вода, малко сол и содата за хляб и във всяка розичка се сипва с лъжица от заливката, като всяка розичка се полива хубаво.
6. Във всяка розичка се слага по малко парченце масло.
7. Баницата се пече в загрята на 180С фурна до зачервяване.


8. След изваждане на баницата докато е гореща се напръсква с малко вода и се завива с кърпа, за да се задуши.

Оригинална рецепта