понеделник, 11 април 2011 г.

Талиатели със скариди и пармезан

Идеята да направя тази рецепта дойде ей така след един непринуден разговор с колега, който се оказа любител кулинар...За съжаление, бях пропуснала да се снабдя с една от основните съставки за приготвяне на рецептата, но импровизирах:) За бързата, вкусна и с това с малко съставки рецепта мога само да благодаря на Кирил Рабаджийски. Надявам се скоро Киро да изпрати снимки, за да има база за сравнение на тази паста:) Ето ги и необходимите продукти, като ще дам рецептата в оригинал и ще запиша моите отклонения, а пък всеки ще прецени кое е по вкуса му. Всъщност разликата е единствено във вида на пастата и в основната съставка, която придава неповторим аромат по думите на Киро, а именно РОЗМАРИНЪТ.



- 1/2 пакет паста (спагети, талиатели, макарони);
- 1 пакет замразени скариди - малък пакет с малки скариди;
- 3-4 скилидки чесън;
- няколко клонки пресен розмарин (аз сложих риган, който лично набрах близо до Белица и мащерка, която пазя от едно пътуване до Власинското езеро);
- Много пармезан
- Зехтин;

Изненадващо, но само това са необходимите съставки. Някой ще каже малко, аз пък ще кажа малко, но какви... Естествено много ароматни и още толкова различни, като морето, маслиновото дърво и овцете, които кротко си пасат тревица, а защо не и ароматна мащерка :) Нека леко да се откъсна от тучните поляни и да споделя тайната на ароматите, как се смесват и как да извлечем максимумът от тях, за да се получи нещо интересно...

- Замразените скариди се сваряват в леко подсолена вода, за да се отпуснат и стоплят. Махат се от котлона и се почистват добре от крачета и обвивка. Оставят се да си отпочинат;
- Пастата се сварява по начина описан на опаковката;

- В тиган се слага да се затопли зехтина, като нека количеството му да е малко повече, за да може пастата да заблести и да не остане суха, защото всъщност няма сос;
- Чесънът се нарязва на ситно, желателно е да не се пресова и се добавя в зехтина, за да го овкуси, но не трябва да прегаря, а просто леко да се запържи (възможно е да се сложат цели скилидки, които в последствие да се извадят от зехтина, след като са си пуснали ароматите);
- Към зехтина се добавят и скаридите, за да се запържат леко и също да отпуснат аромата си;
- Нарязаният розмарин (мащерка, риган) се добавя накрая на пърженето, за да може да остане свеж, но и да овкуси останалите продукти;
- Накрая се добавя изцедената паста, като всичко се пържи докато се смесят всички продукти;
- Пастата се маха от котлона и се добавя настъргания пармезан, като аз добавих и малко кашкавал. Всичко се обърква. Пастата се поднася топла с чаша студено бяло вино.

Надявам се тази рецепта да ви допадне, когато мислите за морето напират все повече и повече в слънчевите дни!

1 коментар:

  1. страхотна рецепта! аз правя нещо подобно, но вместо в зехтин, запържвам скаридите в краве масло и вместо розмарин добавям пресен босилек.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.