Wednesday, 17 November 2010

Турска супа от червена леща

Необходими продукти:

1 купичка червена леща
2 картофа
1 глава лук
1 морков
1-2 скилидки чесън
глава целина (по желание)
доматено пюре
Джоджен, риган, босилек, чубрица
червен пипер
брашно
олио



Начин на приготвяне:


- Лукът, моркова и чесъна се нарязват на ситно, след което се задушават в олиото с малко сол и вода.
- Картофите се настъргват на едро ренде, целината се нарязва на кубчета и всичко се добавя към задушените зеленчуци. Добавя се и измитата леща. Налива се вода, като водата трябва да е малко над зеленчуците. в процеса на варене, ако е необходимо се добавя още до достигане на желаната гъстота.
- Когато всичко е сварено се добавят сухите подправки и размитото в малко вода доматено пюре.
- По желание супата се пасира, като преди това се добавя и червен пипер. Другият начин е към сварената супа да се добави размито в малко вода брашно и червен пипер и да се вари до готовност.

8 comments:

  1. Тази леща е невероятна на цвят е тъмнозелена,но вкуса е прекрасен.Опитайте тази червена леща прекрасна е!

    ReplyDelete
  2. probvah tozi na4in na prigotvane .....super e ..

    ReplyDelete
  3. Лещата е много вкусна. Опитайте и Вие ! Аз например не сложих целина и брашно, тъй като не намерих корен целина,а брашно не сложих заради картофите, понеже сложих 3 вместо 2 бр., при което лещата се сгъсти достатъчно и нямаше нужда да се добавя брашно.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Днес си купих отново червена леща, която правя вече само по тази рецепта. Дори и не съм пробвала да намеря друга:)

      Delete
    2. Страхотна супичка стана,много, много вкусна.За първи път готвя червена леща и много ми хареса , явно ,че рецептата е много сполучлива. Малкият ми син (на година и половина) също я хареса, а той си е малко злояд.

      Delete
  4. Не виждам голяма разлика с българската леща, освен че червената леща увира много по-бързо....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Има разлика във вкуса

      Delete
  5. Тази рецепта за колко порции е?

    ReplyDelete