Sunday, 26 September 2010

Бюрек със спанак и кайма

Необходими продукти:

5 дърпани кори на сач " Белла "
2 яйца
100 грама краве сирене
50 грама настърган кашкавал
500 грама спанак
250 грама кайма
сол
черен пипер, мак и сусам
1 глава лук
50 мл прясно мляко
олио

Начин на приготвяне:

- Спанакът се почиства, измива и се задушава в 2 с.л. олио докато омекне.
- В купа се слага задушения спанак и се добавяи настърганите сирене и кашкавал. Всичко се разбърква добре.
- В друг съд се смесва каймата с нарязания лук и черен пипер . Добавя се сол , ако каймата е безсолна.
- Първата кора се намазва с олио, след което върху нея се слага втората кора, която също се намазва с олио и с половината смес от спанак и сирена.
- Поставя се следващата кора, която също се намазва с олио и се слага половината кайма.
- Процедурата се повтаря - кора, мазнина, спаначена смес, кора мазнина, кайма.
- Корите се прегъват от дългата страна навътре от двете страни, така че да не се застъпят и да покрият напълно плънката. (двата края да се доближат)
- Сгъват се и другите два края по същия начин, като се получава квадратен плик.
- Пликът се обръща с краищата надолу и се слага в намазана тава.
- Бюрекът се разрязва на 4, за да се получат 4 квадрата и всеки квадрат се разрязва на два триъгълника, така, че общо се получават 8 триъгълника и се намазва с мазнина.
- Разбиват се 1 белтък + 1 яйце с прясното мляко и бюрека се залива с течността. Изчаква се течността да попие в корите, след което бюрека се намазва с разбития жълтък.
- Парчетата се наръсват със семена, като се редуват сусам и мак.
- Бюрекът се слага в предварително загрята фурна и се пече до готовност.

Оригинална рецепта тук.





No comments:

Post a Comment