сряда, 11 февруари 2015 г.

Памук хляб в хлебопекарна

Необходими продукти:
- 120мл прясно мляко
- 120мл водя
- 120мл олио
- 2 1/2 с.л. захар
- 1/2 с.л. сол
- 420гр. брашно
- 10гр. жива мая

Начин на приготвяне: Сложете продуктите в контейнера на хлебопекарната по описания начин и печете на основна програма.

Оригинална рецепта:  Nikolinka Ilieva"НАШИТЕ ВКУСОТИЙКИ"


Памук погача на кифлички в тесто замесено в хлебопекарна

Реших за Коледа да изненадам роднините и да приготвя питка вместо традиционния хляб в хлебопекарна. Заложих на известната в кулинарните групи памук погача на кифлички и въобще не останахме разочаровани. След Коледа няколко пъти приготвях питата и всеки път ставаше висока и много, ама много вкусна! Имам чувството, че по-вкусна пита не бях яла преди. Тестото замесих в хлебопекарна!

Необходими продукти :
За тестото:
- 240мл прясно мляко
- 240мл вода
- 240мл олио
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 950-1000гр. брашно
- 20гр. прясна мая
За поръсване:
- 1 жълтък
- 1-2 с.л. олио
- семена (мак, сусам, ленено семе, черен сусам)

Начин на приготвяне:
1. Сложете описаните продукти в контейнера на хлебопекарната в описаната последователност и пуснете програма за омесване на тесто. Наблюдавайте в началото замесването на тестото, дали е добре на консистенция, ако се размазва под бъркалките сложете малко брашно, ако остава сухо, добавете лъжица с вода.
2. След като свърши програмата оставете тестото за 40 минути или 1 час в контейнера, за да втаса още малко.
3. Застелете тава с хартия за печене. Извадете тестото и оформете кифлички, които подредете в тавата. Може кифличките да станат и на 2 реда, това не пречи на изпичането на питката.
4. Завийте питката с кърпа и оставете да втасва, за да удвои дойно обема си. Може да я оставите в затоплена на 50°C фурна, както е покрита с кърпата.
5. След като втаса, намажете питката с разбития жълтък с олио и поръсете със семена.
6. Печете питката в предварително затоплена фурна на 180°C около 40-50мин, като след зачервяването й я покрийте с фолио за печене за да не изгори, като проверете с клечка за зъби дали е добре изпечена! В зависимост от фурната времето за печене може да се промени, като не е фатално да я печете и 1 час, важното е да е добре изпечена и да не остане сурова.
7. При приготвяне на кифличките може във всяка да сложите по малко натрошено сирене.

Забележка: Може да замесите питката и на ръка, като спазвате дадената рецепта.

За оформяне на питката може да погледнете в блога на Зиче от където видях рецептата. Има много добро описание за това как се правят кифличките и как се подреждат в тавата.

Мъфини понички (POPOVERS)

Много бързо и вкусно предложение за студено предястие с което ще очаровате гостите си!

Вариант 1 Необходими продукти за 6-10 броя мъфини:
- 1 1/2 брашно
- 1 1/2 прясно мляко (затоплено)
- 1 1/2 ч.л. сол
- 3 яйца (на стайна температура)
- масло за намазване на хартиените капсули

Необходими продукти за солена плънка:
- 1 голяма кофичка заквасена сметана
- 200гр. крема сирене
- 100гр. сирене
- 1 скилидка чесън
- копър

- маслинена паста

Вариант 1 Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 220С.
2. Сложете хартиени капсули във форма за мъфини и ги намажете хубаво с размекнато масло.
3.  В средна купа разбъркайте заедно с дървена лъжица брашното,  затопленото мляко и солта. Не е необходимо разбиване с миксер и не се притеснявайте, че ще останат бучици по време на разбъркването.
4. Добавете едно яйце и разбъркайте сместа докато се смеси напълно и чак след това добавете следващото.
5. Напълнете хартиените капсули на 3/4 и сложете мъфините в загрятата фурна.
6. Печете мъфините за 15мин. на 220С, след което намалете на 180С и печете още 20мин. (Моята фурна се оказа доста силна и пекох 20мин на 220С, след което изключих градусите и оставих за 10мин. само на вентилатор, след което изключих фурната и открехнах леко вратата за 5мин.). По време на печенето фурната не се отваря, защото мъфините може да спаднат, а целта е да се надуят и да станат хрупкави.
7. Докато се пекът мъфините разбъркайте всички съставки за плънката и оставете в хладилника, за да се спои сместа.
8. Напълнете мъфините преди сервиране със солената плънка и сложете з обогатяване на вкуса малко маслинова паста.

Оригинална рецепта

 

Вариант 2 Необходими продукти за 12 броя мъфини:
- 2 яйца
- 250 мл прясно мляко
- 2 с.л. течно масло
- 125 г брашно
- 1/4 ч.л.сол
- течно масло за намазване на формите за мъфини

Вариант 2 Начин на приготвяне:
1. Необходимо е всички продукти да са на стайна температура.
2. Загрейте фурната на 200 С.
3. Разбийте яйцата, млякото и маслото докато стане хомогенна смес. Изсипва се брашното и солта и се разбива до гладка смес без бучки. (първият път ползвах тел за разбиване, а след това миксер и става и по двата начина).
4. Във формички за мъфини наредете хартиени капсули и с четка хубаво ги намажете с разтопеното масло, след което сложете формичките да се затоплят във фурната, като внимавате капсулите да не почернеят от затоплянето. Затоплят се само колкото да започне леко да цвърчи маслото.
5. Изсипете сместа в капсулите, като запълвате 2/3 от тях.
6. Изпечете мъфините за 20-25 минути или докато се подуят и зачервят (Доста увеличават обема си по време на печенето, но това е все пак целта да са обемни и вътре кухи), като по време на печенето фурната не се отваря. След като мъфините се изпекат се оставят за 5 минути в изключената фурната.
7. След изваждането ги оставете да изстинат и ги напълнете със салата по желание или ги пробийте докато са горещи с клечка за зъби за да излезе парата.
8. Когато мъфините изстинат можете да ги разчупите и да напълните със салата по желание в кухината.

Забележка: От моя опит знам, че фурната трябва да е много добре загрята иначе рискувате мъфините да не се надуят. Също е важно капсулите да се намажат с масло и тавата да се затопли.


Оригинална рецепта

вторник, 10 февруари 2015 г.

Crazy cake в микровълнова

Много вкусен, сочен и бърз сладкиш в микровълнова за който не са необходими яйца, мляко и масло. Начина на гарниране е според вашите вкусове, а основната рецепта е:
Снимката е заимствана от сайта с рецептата.

Необходими продукти:
Сухи съставки:
- 5 супени лъжици брашно
- 4 1/2 супени лъжици захар
- 2 чаени лъжици какао
- 1/4 чаена лъжица сода за хляб
- щипка сол
Мокри съставки:
- 1/2 чаена лъжица оцет (бял винен, ябълков)
- няколко капки есенция ванилия
- 2 чаени лъжички олио
- 4 1/2 супени лъжици вода

Начин на приготвяне:
1. Намажете една голям чаена чаша с олио.
2. Смесете сухите съставки и направете 3 вдлъбнатини в тях, като налеете оцета в едната,  олиото в другата и ванилията в третата. Добавете накрая водата и разбъркайте добре с вилица докато всичко се смеси до хомогенна смес.
3. Сложете чашата в микровълновата и гответе на пълна мощност за 2 мин.
4. Проверете с клечка за зъби дали кексчето е готово и ако не е го пуснете за още малко.
5. Топлото кексче можете да наръсите с пудра захар, да полеете с глазура или разтопен шоколад или да му добавите топка сладолед. Аз на моето кексче му сложих в средата лъжица пълна с течен шоколад и така го сервирах топло.
Пробвайте и няма да съжалявате!
Оригинална рецепта

Различни видове рецепти за Crazy cake


Вкусен ябълков сладкиш

Необходими продукти:
- 5 яйца
- 300гр. захар
- 200мл. олио
- 300гр. брашно
- 2 ванилии
- 3 суп. лъжици ром или друг алкохол (може и 1 есенция ром)
- 1 пакет бакпулвер
- 4-5 ябълки (750-800гр.)
- канела
- лимон

Начин на приготвяне:
1. Яйцата се разбиват с миксер до побеляване със захарта, като целта е да си увеличат обема и да станат като крем. 
2. Добавят се олиото, брашното, ванилията, рома и бакпулвера.
3. Ябълките се почистват, обелват и се настъргват. Наръсват се с лимонов сок за да не потъмнеят и се поръсват с канелата.
4. В тава намазана с олио и посипана с брашно се изсипва половината от кексовата смес, след което се слагат настърганите ябълки и отгоре се изсипва останалата част от сместа.
5. Сладкиша се пече в предварително загрята на 175°С фурна на горен и долен реотан без вентилатор за 1 час.

В приложения линк много подробно са описани стъпките по които се прави сладкиша, който става много вкусен и сочен. Да предупредя, че става доста висок да го имате предвид при печенето.

Оригинална рецепта

понеделник, 10 ноември 2014 г.

Кифлички със сирене с тесто в хлебопекарна

Необходими продукти за тестото:
- 300мл прясно мляко
- 20гр.  прясна мая
- 2ч.л.сол
- 1ч.л.мед
- 3-4с.л.олио
- 500г бяло брашно

Необходими продукти за плънката:
- 200гр. сирене (може 100гр. сирене и 100гр. кашкавал)
- 1 яйце + 1 яйце за намазване

- семена за поръсване  (сусам, мак, кимион, сминдух)

Начин на приготвяне:
1.  В контейнера се редят последователно прясното мляко, солта, меда, олиото и брашното. В брашното се прави кладенче и се натрошава прясната мая и хлебопекарната се включва на програма за месене на тесто.
2. Когато тестото е готово се разделя на 2 и се разточва на тънко. Всеки кръг се нарязва на 12 триъгълника.
3. Яйцето + 1 белтък се разбърква със сиренето/кашкавала и се слага по 1 чаена лъжичка. Завиват се кифлички и се редят в тава, като се оставят да се надигнат.
4. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват със семената, след което се слагат да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна. За да избегнете втасването може да ги сложите във фурната загрятя на 100 градуса и като се надигнат да увеличите градусите.
5. С втората част на тестото аз го разточих на голям правоъгълник и го намазах цялото с плънката, след което поръсих със сминдух и нарязах на охлювчета, които подредих в тава. За по-богат вкус намазах охлювчетата с яйце и ги поръсих с кимион.

Докато са топли, кифличките са най - вкусни!!! Да ви е сладко!


Оригинална рецепта

вторник, 7 октомври 2014 г.

Меки курабии с тиква



Версия за печат

Необходими продукти:
400-500 гр.  варена тиква
200 гр.  масло
250 гр.  захар
400 гр.  брашно
2 яйца
1/2 пак.  бакпулвер
1 к. л.  сода бикарбонат
1 пак.  ванилия
1 щипка сол
1 к. л.  джинджифил
1 к. к.  канела
За гарниране:
Бита сметана
Черен шоколад
Начин на приготвяне:
1. Сложете тиквата да се свари.
2. Разтопете маслото и го разбийте със захарта.
3. Добавете яйцата едно по едно.
4. Намачкайте с вилица тиквата,  както е топла и я добавете към сместа,  като това ще помогне ба захарта да се доразтопи.
5. Добавете сухите съставки и смесете всичко добре.
6. В зависимост от това колко големи искате да са курабиите загребвайте смес с чаена или супена лъжица от тестото и сложете в тава,  покрита с хартия за печене.
7. Печете курабиите за 12 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
8. Готовите курабии гарнирайте с разтопен шоколад и бита сметана по желание.

Оригинална рецепта: списание кулинарен журнал брой 20 / октомври 2013.