Необходими продукти за
тестото:
- 250мл вода
- 120мл олио
- 2 ч.л. захар
- 2 ч.л. сол
- 500гр. брашно
- 14гр. жива мая или 7гр. суха мая
- 120мл олио
- 2 ч.л. захар
- 2 ч.л. сол
- 500гр. брашно
- 14гр. жива мая или 7гр. суха мая
Начин на приготвяне на
тестото в хлебопекарната: Сложете продуктите в контейнера на
хлебопекарната в описаната последователност. Върху брашното направете кладенче
и натрошете прясната мая или изсипете сухата. Включете хлебопекарната на
програмата за тесто.
Необходими продукти за плънката:
- 2-3 глави лук
- 2-3 стръка праз
- олио за запържване
- Подправки - червен
пипер, чубрица и магданоз
Начин на приготвяне на плънката: Нарежете лук и праз на едро и го
запържете в нагрятата мазнина. Добавете подправките и оставете плънката да
изстине.
Забележка: Плънката може да се приготви или само с лук или само с праз. Към плънката може да добавите
наденица, да запържите свинско месо или сварено пилешко по желание.
Начин на приготвяне на лучника:
1. Намажете тавичка с олио и я посипете с
брашно(Тавата да не е голяма 26-28см).
2. Извадете тестото от хлебопекарната и
отделете 1/3 от него.
3. Направете останалото тесто на топка и го
разточете на голяма тънка кръгла кора, сложете го в тавичката, като крайщата на
кората трябва да излизат от нея.
4. Изсипете изстиналата плънка и върху нея
прехлупете крайчетата на кората, за да не излиза плънката.
5. От останалото тесто направете калпаче и
го сложете отгоре.
6. Надупчете с вилица и оставете да втасва.
7. Печете в умерена фурна до готовност.
8. След като се извади лучникът го покрийте
с кърпа и оставете леко да изстине и да омекне.
Адаптирано от: Рецепта
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.