петък, 14 февруари 2020 г.

Тесто за лучник в хлебопекарна


Необходими продукти за тестото:
- 250мл вода
- 120мл олио
- 2 ч.л. захар
- 2 ч.л. сол
- 500гр. брашно
- 14гр. жива мая или 7гр. суха мая

Начин на приготвяне на тестото в хлебопекарната: Сложете продуктите в контейнера на хлебопекарната в описаната последователност. Върху брашното направете кладенче и натрошете прясната мая или изсипете сухата. Включете хлебопекарната на програмата за тесто.

Необходими продукти за плънката:
- 2-3 глави лук
- 2-3 стръка праз
- олио за запържване
- Подправки - червен пипер, чубрица и магданоз
  
Начин на приготвяне на плънката: Нарежете лук и праз на едро и го запържете в нагрятата мазнина. Добавете подправките и оставете плънката да изстине.
Забележка: Плънката може да се приготви или само с лук или само с праз. Към плънката може да добавите наденица, да запържите свинско месо или сварено пилешко по желание.

Начин на приготвяне на лучника: 
1.     Намажете тавичка с олио и я посипете с брашно(Тавата да не е голяма  26-28см). 
2.     Извадете тестото от хлебопекарната и отделете 1/3 от него. 
3.     Направете останалото тесто на топка и го разточете на голяма тънка кръгла кора, сложете го в тавичката, като крайщата на кората трябва да излизат от нея. 
4.     Изсипете изстиналата плънка и върху нея прехлупете крайчетата на кората, за да не излиза плънката.
5.     От останалото тесто направете калпаче и го сложете отгоре.
6.     Надупчете с вилица и оставете да втасва.
7.     Печете в умерена фурна до готовност.
8.     След като се извади лучникът го покрийте с кърпа и оставете леко да изстине и да омекне.

Адаптирано от:   Рецепта


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.