сряда, 11 февруари 2015 г.

Памук погача на кифлички в тесто замесено в хлебопекарна

Реших за Коледа да изненадам роднините и да приготвя питка вместо традиционния хляб в хлебопекарна. Заложих на известната в кулинарните групи памук погача на кифлички и въобще не останахме разочаровани. След Коледа няколко пъти приготвях питата и всеки път ставаше висока и много, ама много вкусна! Имам чувството, че по-вкусна пита не бях яла преди. Тестото замесих в хлебопекарна!

Необходими продукти :
За тестото:
- 240мл прясно мляко
- 240мл вода
- 240мл олио
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 950-1000гр. брашно
- 20гр. прясна мая
За поръсване:
- 1 жълтък
- 1-2 с.л. олио
- семена (мак, сусам, ленено семе, черен сусам)

Начин на приготвяне:
1. Сложете описаните продукти в контейнера на хлебопекарната в описаната последователност и пуснете програма за омесване на тесто. Наблюдавайте в началото замесването на тестото, дали е добре на консистенция, ако се размазва под бъркалките сложете малко брашно, ако остава сухо, добавете лъжица с вода.
2. След като свърши програмата оставете тестото за 40 минути или 1 час в контейнера, за да втаса още малко.
3. Застелете тава с хартия за печене. Извадете тестото и оформете кифлички, които подредете в тавата. Може кифличките да станат и на 2 реда, това не пречи на изпичането на питката.
4. Завийте питката с кърпа и оставете да втасва, за да удвои дойно обема си. Може да я оставите в затоплена на 50°C фурна, както е покрита с кърпата.
5. След като втаса, намажете питката с разбития жълтък с олио и поръсете със семена.
6. Печете питката в предварително затоплена фурна на 180°C около 40-50мин, като след зачервяването й я покрийте с фолио за печене за да не изгори, като проверете с клечка за зъби дали е добре изпечена! В зависимост от фурната времето за печене може да се промени, като не е фатално да я печете и 1 час, важното е да е добре изпечена и да не остане сурова.
7. При приготвяне на кифличките може във всяка да сложите по малко натрошено сирене.

Забележка: Може да замесите питката и на ръка, като спазвате дадената рецепта.

За оформяне на питката може да погледнете в блога на Зиче от където видях рецептата. Има много добро описание за това как се правят кифличките и как се подреждат в тавата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.