Thursday, 7 November 2013

Пълнени чушки

Една от любимите ми рецепти за приготвяне през есента. Аз предпочитам да пълня червени чушки, но и със зелени става вкусно.

Необходими продукти:
- 1кг. чушки
- 500гр. кайма
- 1 чаена чаша ориз
- 1-2 домата
- 1 глава лук
- магданоз, черен пипер, червен пипер, кориандър (смлян), риган и мащерка





Начин на приготвяне:
1. В нагорещена мазнина се задушава ситно нарязания лук до прозрачно.
2. В каймата се добавя малко студена вода и с вилица се намачква, за да се раздроби на малки парчета, след което се добавя да се задушава при лука.
3. Ориза се измива хубаво и след като каймата се задуши се прибавя при нея, като се запържва леко. Добавя се една чаша вода.
4. След като водата се поеме от ориза се добавя обеленият и настърган домат. Добавя се още половин чаша вода.
5. Когато ориза е почти готов се добавя червения пипер и другите подправки, като всичко се разбърква добре.
6. Почистените чушки се пълнят с плънката и се подреждат в тавичка. Ако остане плънка, то тя се изсипва в тавичката. Добавя се вода, която да е почти до средата на чушките.
7. Пече се до готовност на ориза и чушките, като ако е необходимо, чушките може да се обърнат,з а да се запекат и от двете страни. Аз лично предпочитам почти да няма течност след печенето.


No comments:

Post a Comment