Thursday, 7 November 2013

Баницата - Пица

 Случайно попаднах на тази рецепта и веднага реших да я приготвя. Богатия вкус на различните продукти много ме привлече - сирена, зеленчуци и месо... Какво по-хубаво от това?
Аз лично я направих 1:1  от блога на Еликсир, като там много подробно е описано как се прави баницата стъпка по стъпка.


Необходимите продукти са следните:
-1 пакет кори за баница
-60-70гр. масло
- 1 яйце
- 1 пакетче крема сирене
- 1 опаковка кашкавалено роле с шунка
- 250гр. кашкавал
- 50 гр. чедър или друго твърдо сирене. Може да се замени с кашкавал.
- 100 - 150гр. свинско филе или шунка
- 100гр. сирене
- 2 топени сиренца (триъгълни)


- 1 домат
- 1 тиквичка
- магданоз, сол, черен пипер
- черни маслини без костилки


Начин на приготвяне:
1. Яйцето се разбива заедно с крема сиренето и се добавя черен пипер.
2. В застлана тавичка с хартия за печене се намазва с разтопеното масло. Слага се първата кора за баница , като половината се намазва с масло, а другата половина се прегъва отгоре. По същият начин се добавят още 2 кори.
3. Последната кора отгоре се намазва с яйцето с крема сиренето.
4. Върху яйчената смес се нарежда шунката/филето.
5. Добавят се още 2 кори намазани с масло и прегънати, като втората кора отгоре се намазва с яйчената смес.
6. Върху яйчената смес се нарежда нарязаната на колелца тиквичка. Поръсва се с настърган кашкавал и нарязан магданоз.
7.  Добавят се още 2 кори намазани с масло и прегънати, като втората кора отгоре се намазва с яйчената смес.
8.  Върху яйчената смес се нарежда нарязано на колелца кашкавалено роле.
9. Добавят се още 2 кори намазани с масло и прегънати, като втората кора отгоре се намазва с яйчената смес.
10.  Върху яйчената смес се нарежда нарязан на колелца домат, настърганото сирене, нарязано на парченца топено сирене и се наръсва с магданоз (риган, босилек).
11. Добавят се още 2 кори намазани с масло и прегънати, като втората кора се намазва с разтопено масло.
12. баницата се пече в предварително загряна фурна на 200 градуса на долен реотан с вентилатор. (В оригиналната рецепта се пече само на долен реотан, но след обявеното време не се беше зачервила отгоре, поради което включих и горния реотан.)
13. След като е изпечена баницата се изважда и се наръсва с кашкавала и чедъра, магданоз и нарязани черни маслини. Слага се в изключена фурна докато кашкавала се разтопи от топлината на фурната.
14. Преди да се нареже, трябва леко да се охлади.


2 comments:

  1. От едно яйце как да намажем толкова кори не разбрах само......????

    ReplyDelete
    Replies
    1. На мен ми стигна, като мажех по малко с четка, но винаги може да се разбие още едно яйце, ако са по-малки.

      Delete