Thursday, 10 November 2011

Хрупкави меденки

До сега не бях правила меденки и след като си купих формички за сладки, реших, че сега е времето да се изпробват различни рецепти, за да може до Коледа всичко да е ясно и да изненадам близките ни с вкусни и ароматни сладки. Не повярвах, че с още с първата рецепта ще намеря желания вкус, но това не означава, че ще спра да търся, а ето я и нея:

 Необходими продукти:
1 яйце
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 суп. л. мед
2-3 ч.ч. брашно
канела
ванилия
1/2 ч.л. сода за хляб

Начин на приготвяне:
- В купа се разбиват яйцето и захарта, докато побелеят, добавя се олиото и меда;
- След като всичко се разбърка добре се прибавя една чаша от брашното;
- След брашното се добавят и канелата, ванилията и содата за хляб;
- Сместа вече трябва да се е сгъстила и затова внимателно се добавя и следващата чаша брашно;
- Тестото започва да се меси и ако е необходимо се добавя още брашно;
- Меси се докато тестото престане да лепне, но не е твърдо, а меко (При мен бяха необходими 3 чаши брашно).;
- След като тестото се омеси, то се оставя за 10-15 мин. да си почине.
- Разстила се на тънък лист и се изрязват сладки в желаните форми;
- Меденките се слагат в предварително затоплена фурна на около 160-170 градуса, като се внимава да не изгорят;
- След като са готови сладките могат да се слепят с шипков мармалад или да се украсят по желание с глазура.
- Може да се оставят да престоят и да омекнат, но на мен и веднага ми харесват, още топли, много ароматни и хрупкави!



Ароматът който се носи е направо неустоим и достоен за Коледната нощ!

Оригинална рецепта

No comments:

Post a Comment