вторник, 22 март 2011 г.

Мекици

Тази рецепта отново е предоставена от един гост на блога, а именно Милен Стефанов. Милен вече участва в рубриката "Рецепти от гости" с една атрактивна торта таралежче и сега нахлува в пространството с меки мекици. Надявам се вдъхновението да не го напуска и да продължава да участва с рецепти. Ето я и рецептата, която е позната на всеки, но поднесена от мъж за закуска, вече придобива други измерения, а именно тези мекици са били предназначени за жена:)

 Необходими продукти:
 - 2 яйца
 - 400 г кисело мляко
 - 1ч.л. сода
 - сол около 1,5ч.л.
 - 200мл. хладка вода
 - 1/2 кг брашно, може и малко повече

Начин на приготвяне:
- " Замесва се меко тесто, остава се да повтаса 30мин. и после правиш мекици и пържиш в нагорещено олио" - това е начина на приготвяне, който е описал Милен. Аз само мога да добавя, че тестото може да се замеси и от предната вечер, да се остави в хладилника и на сутринта да се изпържат мекиците.
- Както всеки знае мекиците са много вкусни, както поръсени с пудра захар, така и на мазани със сладко или мед, а защо не и с натрошено сирене (Преди да се изпържат мекиците могат да се направят и с плънка натрошено сирене).
- А другото ми предложение за мекиците е с малко мезенца, ако са домашно направени още по-добре и чаша домашно студено бяло вино. Повярвайте, че в студените зимни дни тази закуска дава интересно развитие на деня и най-вече топлина от която всеки има нужда;

 Да Ви е сладко!

2 коментара:

  1. Мекиците са едно от любимите ми ястия, особено за закуска.Дори след време малко усъвършенствахме рецептата и както си правим тестото за мекици по средата слагаме по малко сиренце или мек салам като кренвирш и ги печем е получават се невероятно вкусни.Благодаря за рецептата.Но признавам, че до сега не бях опитвала мекици с винце,дори не ми е идвало и през ума може би понеже не пя много освен сам бяло вино хахаха, но на закуска не знам, може би ако сме на вилата и от всякъде сме затрупани от сняг близо до камината може и да опитам.Пишете ни пак.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами пробвайте, в студеното човек се стопля с мекици и вино:)

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.