сряда, 19 януари 2011 г.

Козунак с кисело мляко - хлебопекарна

    Реших да започна да търся най-добрата рецепта за козунак, която да се доближава до вкуса който търся и да я приготвя без много усилия в хлебопекарната! 
    Оказа се, че още с първият опит се получи, но това не означава, че ще спра да опитвам...
Дано рецептата да Ви хареса!
    Козунакът става много ароматен и на конци!
Хлебопекарна Moulinex OW5023 XXL Baguette
Програма 7 (Сладък хляб)
Тегло: 1кг
Време за приготвяне: 3ч и 50мин
Степен на препичане на коричката: Средна


Необходими продукти:
  
- 3 яйца
- 150 гр. захар
- 125 мл олио
- 125 мл кисело мляко
- 2 с.л. ром (коняк, ракия)
- настърганата кора на 1 лимон
- 500 гр. брашно
- 1 пакет суха мая на д-р Йоткер

- Добавки (стафиди, локум, ядки)

Начин на приготвяне:

- В отделен съд се разбиват яйцата, захарта, олиото, киселото мляко, рома и настърганата кора от лимон. Не е необходимо разбиване с миксер.
- Сместа се изсипва в контейнера на хлебопекарната.
- Добавя се пресятото брашно и накрая сухата мая.
- При първия звуков сигнал се добавят добавките.( Аз предварително накиснах 3-4 супени лъжици стафиди с малко ром и добавих нарязан на кубчета локум, оваляни в кокосови стърготини, за да не се слепват).

Оригинална рецепта

24 коментара:

  1. Чак на конци не става, но пак е добър. ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Ами :) става си и на конци - и особено си личат докато е топъл и ако се чупи, а не се нарязва... Но то кой ли ще го чака и да изстива :))

    ОтговорИзтриване
  3. Това ми стана любимия козунак:) Уж щях да експериментирам с други, но хич нямам желание да го правя:) Този става перфектен!

    ОтговорИзтриване
  4. Киселото мляко е традиционен у нас млечнокисел продукт, любим на поколения българи. Той често е включван в рецепти благодарение на добрите си вкусови качества. http://www.kiselomliako.bg/recipes.php?content_id=6

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми допадна тази рецепта, но нямам хлебопекарна. Предполагам, че ще се получи и при ръчно месене?!?

    ОтговорИзтриване
  6. Ще стане, но ще трябва доста да се меси тестото и да се оставя да втаса и пак да се премеси... Споделете дали козунака е станал вкусен и с ръчно месене.

    ОтговорИзтриване
  7. Ама не може ли с масло вместо с олио?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен може да се използва разтопено масло или нарязано на малки кубчета кубчета но в момента не мога да преценя какво трябва да му е количеството.

      Изтриване
    2. олиото може да се замени с 1 пакетче масло от 125гр.

      Изтриване
  8. Пробвах го със 125 грама разтопено масло и стана чудесно, наду се добре и всичко си стана както си му е реда.

    ОтговорИзтриване
  9. А можете ли да дадете мерките за по-малък козунак, защото на моята хлебопекарна е 750 гр максимума? Чудя се от кое да намаля, за да може да стане точно...;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва всичко да се намали пропорционално. няма как да се намали само един от продуктите. От всички продукти трябва да вземете 2/3, за да стане за 750гр.

      Изтриване
  10. Аз също искам да попитам нещо. Понеже, нямам програма сладък хляб, коя друга мога да използвам? Имам програмите Basic, Whole Wheat и French, които отговарят доло-горе на даденото времетраене, по тази рецепта... Може ли малко помощ :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвайте на Basic и споделете после какъв е резултата!

      Изтриване
  11. Колко грама е 1 пакет мая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ползвам на Йоткер и е 7гр. http://www.oetker.bg/bg-bg/produkti/dobavki-za-pechene/sukha-maja.html

      Изтриване
  12. Iskam da popitam za sladak hlqb li e programata ili za sladak barz hlqb che pri men kato cqlo se poluchi no mnogo se nady I otgore ostana sorov gramaja li da namalq na sastavkite ili da smenq programata

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз го пека на сладък хляб, а не на бърза. Явно хлебопекарната е по-малка и е добре да се намали грамажа на козунака или да се изпече във фурната.

      Изтриване
  13. Това за времето на машината ли се отнася колко време да бърка и да пече 3ч. и 50 мин. или като цяло времето на приготвяне с предварителното бъркане на течните съставки и на машината ?!Защото аз имам програма за сладък хляб но тя е с време 2ч.и55мин. имам и програма френски хляб която долу горе отговаря на времетраенето , но искам да разбера трябва ли удължавам времето на програмата за сладък хляб на 3чи50мин. или да го оставя така.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, пробвайте на програмата за сладък хляб, защото сладкото тесто е по-тежко от колкото на тестото за френския хляб и споделете как е станал козунака, а също така и каква е машината за хляб.

      Изтриване
  14. Изьпълних рецептата-резултата е чудесен ,вкусен козунак на конци...Много съм доволна,защото рецептата е лесна ,а резултата перфектен...Благодаря много

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.