сряда, 19 януари 2011 г.

Козунак с кисело мляко - хлебопекарна

    Реших да започна да търся най-добрата рецепта за козунак, която да се доближава до вкуса който търся и да я приготвя без много усилия в хлебопекарната! 
    Оказа се, че още с първият опит се получи, но това не означава, че ще спра да опитвам...
Дано рецептата да Ви хареса!
    Козунакът става много ароматен и на конци!
Хлебопекарна Moulinex OW5023 XXL Baguette
Програма 7 (Сладък хляб)
Тегло: 1кг
Време за приготвяне: 3ч и 50мин
Степен на препичане на коричката: Средна


Необходими продукти:
  
- 3 яйца
- 150 гр. захар
- 125 мл олио
- 125 мл кисело мляко
- 2 с.л. ром (коняк, ракия)
- настърганата кора на 1 лимон
- 500 гр. брашно
- 1 пакет суха мая на д-р Йоткер

- Добавки (стафиди, локум, ядки)

Начин на приготвяне:

- В отделен съд се разбиват яйцата, захарта, олиото, киселото мляко, рома и настърганата кора от лимон. Не е необходимо разбиване с миксер.
- Сместа се изсипва в контейнера на хлебопекарната.
- Добавя се пресятото брашно и накрая сухата мая.
- При първия звуков сигнал се добавят добавките.( Аз предварително накиснах 3-4 супени лъжици стафиди с малко ром и добавих нарязан на кубчета локум, оваляни в кокосови стърготини, за да не се слепват).

Оригинална рецепта

16 коментара:

  1. Чак на конци не става, но пак е добър. ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Ами :) става си и на конци - и особено си личат докато е топъл и ако се чупи, а не се нарязва... Но то кой ли ще го чака и да изстива :))

    ОтговорИзтриване
  3. Това ми стана любимия козунак:) Уж щях да експериментирам с други, но хич нямам желание да го правя:) Този става перфектен!

    ОтговорИзтриване
  4. Киселото мляко е традиционен у нас млечнокисел продукт, любим на поколения българи. Той често е включван в рецепти благодарение на добрите си вкусови качества. http://www.kiselomliako.bg/recipes.php?content_id=6

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми допадна тази рецепта, но нямам хлебопекарна. Предполагам, че ще се получи и при ръчно месене?!?

    ОтговорИзтриване
  6. Ще стане, но ще трябва доста да се меси тестото и да се оставя да втаса и пак да се премеси... Споделете дали козунака е станал вкусен и с ръчно месене.

    ОтговорИзтриване
  7. Ама не може ли с масло вместо с олио?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен може да се използва разтопено масло или нарязано на малки кубчета кубчета но в момента не мога да преценя какво трябва да му е количеството.

      Изтриване
    2. олиото може да се замени с 1 пакетче масло от 125гр.

      Изтриване
  8. za kakav gramaj e receptata

    ОтговорИзтриване
  9. Пробвах го със 125 грама разтопено масло и стана чудесно, наду се добре и всичко си стана както си му е реда.

    ОтговорИзтриване
  10. А можете ли да дадете мерките за по-малък козунак, защото на моята хлебопекарна е 750 гр максимума? Чудя се от кое да намаля, за да може да стане точно...;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва всичко да се намали пропорционално. няма как да се намали само един от продуктите. От всички продукти трябва да вземете 2/3, за да стане за 750гр.

      Изтриване
  11. Аз също искам да попитам нещо. Понеже, нямам програма сладък хляб, коя друга мога да използвам? Имам програмите Basic, Whole Wheat и French, които отговарят доло-горе на даденото времетраене, по тази рецепта... Може ли малко помощ :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвайте на Basic и споделете после какъв е резултата!

      Изтриване